Klaar?

Het IBP-beleid staat op papier. De Functionaris voor Gegevensbescherming is benoemd. Toestemming voor het delen van persoonsgegevens is gevraagd en vastgelegd en iedereen is op de hoogte van het belang van informatiebeveiliging en privacy (IBP). Het lijkt erop dat je klaar bent. Maar een school ontwikkelt zich. Nieuwe systemen worden aangeschaft. Er wordt gewisseld van ict-leverancier. Leerlingen en medewerkers komen en gaan. Je bent nooit echt klaar met IBP.

Evalueren

Als je privacy van leerlingen en medewerkers goed wil blijven waarborgen en je informatiebeveiliging op orde wilt houden, is het belangrijk dat je regelmatig controleert of alles nog goed gaat. Doe dit bij voorkeur jaarlijks, maar sowieso bij iedere wijziging of elk incident. Een handige manier om dit doen is via de zogeheten PDCA-cyclus. De PDCA-cyclus is een gestructureerde manier om continu te blijven evalueren. Het staat voor:

  • Plan: in dit stadium maak je plannen voor een wijziging.
  • Do: voer het plan uit.
  • Check: controleer het resultaat.
  • Act: is het resultaat naar wens? Voer de wijziging dan in. Is het niet naar wens? Stuur dan bij.

Hoe ver ben je nu?

Ben je goed op weg met IBP, maar weet je niet precies waar je nu staat? Download dan onze checklist IBP.

Bewustwording en communicatie

Het organiseren van IBP stopt niet bij het uitvoeren van een aantal maatregelen. Het is ook belangrijk medewerkers bewust te maken van de risico’s die je loopt als je niet zorgvuldig met informatiebeveiliging en privacy omgaat. Om je hiermee te helpen, ontwikkelde Kennisnet een aantal filmpjes. En bij alle IBP-onderwerpen waar dat relevant is, staat vermeld hoe je er in de praktijk voor kunt zorgen dat medewerkers zich aan de regels houden. Bewustwording creëer je namelijk het snelst als je het verbindt aan onderwerpen die dagelijkse werkzaamheden raken.

Let op: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Kondigt de Autoriteit Persoonsgegevens aan dat ze controles gaat uitvoeren in het onderwijs? Wees er dan op voorbereid.

Inhoudsopgave